Editkilpailussa palkitaan aikakausmedia-alan osaajia 13 toimituksellisessa ja kolmessa markkinoinnillisessa sarjassa. Ilmoittautuminen vuoden 2024 kilpailuun on nyt päättynyt.
Editkilpailun toimituksellisiin sarjoihin voivat osallistua Aikakausmedia ry:n jäsenten aikakausmediat ja niiden tekijät. Erikois-Edit ja markkinoinnilliset sarjat ovat avoimia kaikille. Osallistuminen Editkilpailuun on kaikille maksutonta. Ilmoittautuminen Editkilpailuun oli käynnissä 2.12.2024 – 17.1.2025.→ Tutustu myös Editkilpailun kaikille yhteisiin sääntöihin
Sarjassa palkitaan aikakausmedia, joka on kaupallisesti menestynyt ja journalistisesti kaikin puolin laadukas kokonaisuus. Lukijoiden tarpeet ja mieltymykset on huomioitu niin jutuissa kuin visuaalisissa ratkaisuissa. Arvioinnissa huomioidaan median kaikki mukaan ilmoittamat kanavat. Mikäli media ilmestyy painettuna, tuomaristolle on toimitettava 5 kappaletta lehden yhtä numeroa vuodelta 2024. Lehtien on oltava samaa numeroa, jotta tuomariston jokainen jäsen on tutustunut samoihin juttuihin. Kilpailuun voivat osallistua vain Aikakausmedian jäsenten kustantamat tai julkaisemat mediat. Edellisenä kilpailuvuonna voittanutta mediaa ei palkita peräkkäisenä vuonna.
Yleisömedioilla tarkoitetaan sellaisia medioita, joita ostetaan tilaamalla tai irtonumeromyynnistä, eikä niitä pääsääntöisesti saada järjestön jäsenyyden tai asiakkuuden perusteella. Yleisömediat ovat laajasti kaikkien saatavilla.
Sarjassa palkitaan aikakausmedia, joka palvelee jäsenyhteisöään ja on kaikin puolin laadukas journalistinen kokonaisuus. Se pitää lukijan ajan tasalla, luo yhteisöllisyyttä ja nostaa esiin tärkeitä aiheita myös alan ulkopuolisille. Lukijoiden tarpeet ja mieltymykset on huomioitu niin jutuissa kuin visuaalisissa ratkaisuissa. Arvioinnissa huomioidaan median kaikki mukaan ilmoittamat kanavat. Mikäli media ilmestyy painettuna, tuomaristolle on toimitettava 5 kappaletta lehden yhtä numeroa vuodelta 2024. Lehtien on oltava samaa numeroa, jotta tuomariston jokainen jäsen on tutustunut samoihin juttuihin. Kilpailuun voivat osallistua vain Aikakausmedian jäsenten kustantamat tai julkaisemat mediat. Edellisenä kilpailuvuonna voittanutta mediaa ei palkita peräkkäisenä vuonna.
Ammatti- ja järjestömedialla tarkoitetaan sellaisia journalistisia medioita, joiden taustalla on järjestö tai muu yhteisö. Lehti voi olla ammatti-, järjestö-, harraste- tai erikoismedia. Se voi olla joko jäsenyyden kautta saatava tai erikseen tilattava tuote.
Sarjassa palkitaan asiakasmedia, joka on kaikin puolin laadukas kokonaisuus. Media vahvistaa asiakastyytyväisyyttä ja nostaa esiin julkaisijalle merkityksellisiä aiheita kiinnostavalla tavalla. Julkaisijan liiketoiminnalliset tavoitteet ja lukijan palveleminen ovat erinomaisessa tasapainossa. Arvioinnissa huomioidaan median kaikki mukaan ilmoittamat kanavat. Mikäli media ilmestyy painettuna, tuomaristolle on toimitettava 5 kappaletta lehden yhtä numeroa vuodelta 2024. Lehtien on oltava samaa numeroa, jotta tuomariston jokainen jäsen on tutustunut samoihin juttuihin. Tähän sarjaan voivat osallistua vain Aikakausmedian jäsenten kustantamat, julkaisemat tai tekemät asiakasmediat. Edellisenä kilpailuvuonna voittanutta mediaa ei palkita peräkkäisenä vuonna.
Vuoden aikakausmediatoimittaja on omaääninen kirjoittaja, joka käyttää suomen kieltä taitavasti. Hän tekee journalistiset ratkaisunsa lukijaa palvellen ja löytää tuttuihinkin aiheisiin kiinnostavia näkökulmia. Hänen vaikuttavia juttujaan on ilo lukea. Kilpailuehdotukseen liitetään toimittajan kaksi aikakausmediassa vuonna 2024 julkaistua juttua. Sarjaan voi ilmoittaa samasta mediasta enintään kaksi eri toimittajaa. Vuoden aikakausmediatoimittajaa voi ehdottaa kustantajan, julkaisijan tai toimituksen edustaja, ja toimittaja voi myös ehdottaa itseään. Palkittava toimittaja voi olla lehden vakituinen työntekijä tai freelancer. Ilmoittaja vastaa siitä, että ehdokas on tietoinen osallistumisesta. Ilmoittaja vastaa myös siitä, että lehti, jossa jutut on julkaistu, on tietoinen osallistumisesta. Edellisenä kilpailuvuonna voittanutta toimittajaa ei palkita peräkkäisenä vuonna.
Huomaathan, että tässä sarjassa palkitaan kirjoittava toimittaja. Mikäli jutut halutaan arvioitavaksi kokonaisuutena (teksti, taitto, valokuvat, audio tai video), kannattaa ilmoittaa ne Vuoden juttu -sarjaan tai Vuoden lifestylejuttu -sarjaan. Myös video- tai audiototeutuksille ja digiratkaisuille on oma sarjansa.
Sarjassa palkitaan taitava ja näkemyksellinen valokuvaaja, jonka kuvat pysäyttävät aikakausmedian lukijan ja nostavat jutun uudelle tasolle. Sarjaan osallistutaan kuvaportfoliolla, johon kootaan enintään 30 aikakausmediassa vuonna 2024 julkaistua kuvaa. Kuvien on oltava julkaistu Aikakausmedian jäsenten kustantamissa tai julkaisemissa aikakausmedioissa. Vuoden valokuvaajaa voi ehdottaa kustantajan, julkaisijan tai toimituksen edustaja, ja kuvaaja voi myös ehdottaa itseään. Palkittava kuvaaja voi olla lehden vakituinen työntekijä tai freelancer. Ilmoittaja vastaa siitä, että ehdokas on tietoinen kilpailuun osallistumisesta. Ilmoittaja vastaa myös siitä, että kuvia on lupa käyttää kilpailussa. Edellisenä kilpailuvuonna voittanutta kuvaajaa ei palkita peräkkäisenä vuonna.
Vuoden uudistus tuo jotain uutta ja raikasta aikakausmediaan tai alalle. Se voi olla esimerkiksi brändinlaajennus, printti-innovaatio, uusi kerronnan tapa, digitaalinen ulottuvuus tai tapa sitouttaa lukijoita. Se luo innostusta alalle ja toimii esimerkkinä muille tekijöille. Edellisenä kilpailuvuonna voittanutta uudistusta ei palkita peräkkäisenä vuonna. Huom! Sarjassa ei palkita lehden sisältö- tai ulkoasu-uudistuksia, vaan jotakin kokonaan uutta. Sarjaan voi ilmoittaa samasta mediasta enintään kaksi uudistusta.
Sarjassa palkitaan juttu, joka on kaikin puolin vaikuttava, huolella tehty ja lukijalle merkityksellinen. Kaikki sen elementit journalistisista ratkaisuista visuaalisuuteen tukevat jutun sisältöä. Vuoden juttu edustaa aikakausmediajournalismia parhaimmillaan. Sarjaan voi ilmoittaa vain yksittäisiä juttuja, ei juttusarjoja. Media voi osallistua kahdella vuoden 2024 aikana julkaistulla jutulla. Ilmoittaja vastaa siitä, että lehti on tietoinen osallistumisesta. Vuoden juttua voi ehdottaa kustantajan, julkaisijan tai toimituksen edustaja.
Huomaathan, että tässä sarjassa palkitaan juttuja kokonaisuutena, ei pelkästään tekstiä. Ilmoita tähän sarjaan toteutukset, jotka kokonaisuudessaan nousevat tavanomaisten juttujen yläpuolelle.
Sarjassa palkitaan visuaalisesti houkutteleva lifestylejuttu, joka tarjoaa lukijalle inspiraatiota ja elämyksiä. Juttu voi käsitellä esimerkiksi muotia, ruokaa, sisustusta, matkailua, kädentaitoja tai hyvinvointia. Tekijöiden syvällinen asiantuntijuus ja intohimo huokuvat taidolla tehdystä kokonaisuudesta, ja teksti, kuvat, taitto ja mahdolliset digitaaliset elementit muodostavat enemmän kuin osiensa summan. Sarjaan voi ilmoittaa vain yksittäisiä juttuja, ei juttusarjoja. Media voi osallistua kahdella vuoden 2024 aikana printissä tai digissä julkaistulla jutulla.
Sarjassa palkitaan aikakausmedian visuaalisuutta kokonaisvaltaisesti kaikissa niissä kanavissa, joissa lehti ilmestyy. Onnistunut ulkoasu on tunnistettava kaikissa lehden kanavissa, erottuu muista ja sopii juuri kyseiselle medialle. Taitto, typografia, väri- ja kuvamaailma ja muut visuaaliset valinnat tekevät aikakausmediasta miellyttävän käyttää. Palkittavaa mediaa voi ehdottaa kustantajan, julkaisijan tai toimituksen edustaja. Mikäli lehti ilmestyy painettuna, tuomaristolle on toimitettava 5 kappaletta lehden yhdestä numerosta vuodelta 2024. Edellisenä kilpailuvuonna voittanutta mediaa ei palkita peräkkäisenä vuonna.
Sarjassa palkitaan toteutus, joka loistaa digitaalisessa ympäristössä. Palkittava toteutus voi olla esimerkiksi sovellus, datan tai tekoälyn oivaltava hyödyntäminen, sosiaaliseen mediaan tai verkkoon luotu sisältökonsepti, digiä hyödyntävä artikkeli tai hyödyllinen palvelu lukijoille. Sarjaan voi ilmoittaa samasta mediasta enintään kaksi ehdotusta.Huom! Audio- ja videototeutuksille ja vuoden uudistukselle on oma sarjansa.
Sarjassa palkitaan vaikuttava video- tai audiototeutus, joka luo lisäarvoa median olemassa olevalle yleisölle tai tavoittaa kokonaan uutta. Sarjaan voi ilmoittaa yksittäisiä ääntä ja videota hyödyntäviä juttuja tai laajempia konsepteja tai kokonaisuuksia, kuten podcastit tai videosarjat. Toteutukset voivat olla julkaistu millä tahansa lehden digitaalisella alustalla tai somekanavalla. Yhdeltä aikakausmedialta voi ilmoittaa korkeintaan kaksi ehdokasta. Edellisenä kilpailuvuonna voittanutta toteutusta ei palkita peräkkäisenä vuonna.
Sarjassa palkitaan painetun lehden kansi, joka kiinnittää lukijan huomion ja saa tarttumaan lehteen. Palkittava kansi on visuaalisuudeltaan houkutteleva, otsikoinniltaan kohderyhmäänsä puhutteleva ja kokonaisuutena onnistunut kokonaisuus. Myös erottuvuuteen ja myyvyyteen kiinnitetään huomiota. Sarjaan ei hyväksytä useamman kannen toteutuksia tai toteutuksia, jotka jatkuvat lehden takakanteen tai avattavalle kääntölehdelle. Lehti voi ilmoittaa kilpailuun mukaan yhden kannen vuodelta 2024.
Erikois-Editillä palkitaan kilpailuvuonna 2024 aikakausmediavaikuttaja, joka on tehnyt vaikuttavan uran aikakausmedian parissa. Hän on kokenut journalisti tai inspiroiva medialiiketoiminnan kehittäjä, joka on jättänyt kädenjälkensä alaan ja innostanut esimerkillään muita alalla työskenteleviä. Erikois-Editin saajaa voi ehdottaa kuka tahansa. Edellisenä kilpailuvuonna voittanutta ehdokasta ei palkita peräkkäisenä vuonna.
Sarjassa palkitaan mainos tai useamman mainoksen sarja, jonka luova ratkaisu toimii visuaalisesti ja sisällöllisesti painetussa aikakauslehdessä. Toteutus pysäyttää lukijan ja kiteyttää mainostajan viestin muistettavalla tavalla. Mainos on julkaistu sille sopivissa aikakauslehdissä. Tähän sarjaan voi ilmoittaa myös erikoisratkaisun, joka hyödyntää aikakauslehden fyysisyyttä. Mainoksen on oltava julkaistu jossakin suomalaisessa aikakauslehdessä kilpailuvuoden aikana. Mainoksen voi ilmoittaa kilpailuun mukaan mainostaja, mainostoimisto (tai muu suunnittelusta vastannut taho), mediatoimisto tai aikakausmediakustantajan edustaja.
Huom! Tässä sarjassa painopiste on luovassa ratkaisussa. Mikäli ilmoittamasi toteutus on loistanut erityisesti hyvissä tuloksissa, ilmoita toteutus Vuoden aikakausmediakampanja -sarjaan.
Sarjassa palkitaan vuonna 2024 aikakausmediassa toteutettu kampanja, joka on todistetusti tuloksellinen ja joka puhuttelee mainostajan kohderyhmää sille sopivalla tavalla. Kampanja voi hyödyntää yhtä tai useampaa aikakausmedian kanavaa, mutta sen ei tarvitse olla pelkästään aikakausmediassa toteutettu. Tuomaristo keskittyy arviossaan aikakausmediakanavien osuuteen. Kampanjan voi ilmoittaa kilpailuun mainostaja, mainostoimisto (tai muu kampanjan suunnitellut taho), mediatoimisto tai aikakausmediakustantajan edustaja.
Aikakausmedian Mediamyyntiryhmä valitsee vuoden 2024 aikakausmediamainostajan. Sarjassa kiinnitetään erityistä huomiota mainospanostuksiin sekä aikakausmedioiden monipuoliseen hyödyntämiseen osana markkinoinnin kokonaisuutta.
Tähän sarjaan ei voi ilmoittautua.
Ohjeet painettujen lehtien toimittamiseen
⚠️ Printtilehtien lähettäminen on pakollista Vuoden aikakausmedia -sarjoissa (yleisömedia, ammatti- ja järjestömedia sekä asiakasmedia) ja Vuoden ulkoasu -sarjassa, mikäli lehti ilmestyy painettuna. Myös muihin sarjoihin voi toimittaa lehtiä, mikäli se helpottaa tuomariston työtä (Erikois-Edit, Vuoden uudistus, Vuoden aikakauslehtimainos, Vuoden aikakausmediakampanja).
⚠️ Lehtiä toimitetaan 5 kappaletta lehden yhdestä numerosta vuodelta 2024. Lehtien on oltava samaa numeroa, jotta jokainen tuomariston jäsen tutustuu samaan sisältöön.
⚠️ Lehtien on oltava perillä Aikakausmediassa 17.1.2025 kello 16.00 mennessä. Lehdet voi lähettää jo ennen ilmoittautumislomakkeen täyttämistä.
⚠️ Lehtien toimitus postitse 👉 Aikakausmedia, PL 185, 00131 Helsinki. Lehtien toimitus lähetillä tai itse tuoden 👉 Aikakausmedia c/o Julkaisumonistamo, Pohjoinen Makasiinikatu 2, kiinteistön sisäpiha, 00130 Helsinki (toimitus arkisin klo 8.00–16.00).
Huom! Muistathan merkitä lähetykseen, mihin kilpailusarjaan lehdet on tarkoitettu.
Lisätiedot Editkilpailusta:Aikakausmedian markkinointipäällikkö Outi Itävuo.