Editkilpailussa palkitaan aikakausmedia-alan osaajia 12 toimituksellisessa ja kolmessa markkinoinnillisessa sarjassa. Lue tästä sarjojen palkitsemiskriteerit ja yksittäisiin sarjoihin liittyvät ohjeet.
Uusia sarjoja vuoden 2022 kilpailussa ovat Vuoden valokuvaaja, Vuoden aikakausmediajuttu, Vuoden ulkoasu, Vuoden video tai audio sekä Erikois-Edit. Kilpailun toimituksellisiin sarjoihin (1–11) voivat osallistua Aikakausmedia ry:n jäsenten mediat ja niiden tekijät. Erikois-Edit (12) ja markkinoinnilliset sarjat (14–15) ovat avoimia kaikille. Kilpailuun ilmoittautuminen päättyi 31.1.2023 klo 16.00.→ Tutustu myös Editkilpailun sääntöihin
Vuoden yleisömedia -sarjassa palkitaan aikakausmedia, joka on ammattitaidolla toteutettu laadukas kokonaisuus, joka palvelee yleisöään juuri sille sopivissa kanavissa. Sen sisällössä on huomioitu kohderyhmän kiinnostuksen kohteet ja mieltymykset monella tasolla: sisällöissä, visuaalisuudessa ja arvomaailmassa. Koko mediabrändi huokuu syvällistä ymmärrystä yleisön tarpeista. Arvioinnissa huomioidaan laatu, innovatiivisuus sekä journalistiset ansiot kaikissa lehden kanavissa. Kaupallinen ja muu menestys on tärkeä palkitsemiskriteeri. Mikäli lehti ilmestyy painettuna, tuomaristolle on toimitettava 5 kappaletta lehden kahdesta eri numerosta vuodelta 2022 (yhteensä 2 x 5 lehteä = 10 lehteä).
Yleisömedioilla tarkoitetaan sellaisia medioita, joita ostetaan tilaamalla tai irtonumeromyynnistä, eikä niitä pääsääntöisesti saada järjestön jäsenyyden tai asiakkuuden perusteella. Yleisömediat ovat laajasti kaikkien saatavilla.
Vuoden ammatti- ja järjestömedia -sarjassa palkitaan aikakausmedia, joka palvelee jäsenyhteisöään juuri sille sopivissa kanavissa. Sen sisällössä on huomioitu kohderyhmän kiinnostuksen kohteet ja mieltymykset monella tasolla: sisällöissä, visuaalisuudessa ja arvomaailmassa. Media luo yhteisöllisyyden tunnetta, pitää lukijan ajan tasalla, nostaa esiin alalle tärkeitä asioita ja luo positiivista mielikuvaa julkaisijasta. Arvioinnissa huomioidaan julkaisun laatu, innovatiivisuus sekä journalistiset ansiot kaikissa lehden kanavissa. Mikäli lehti ilmestyy painettuna, tuomaristolle on toimitettava 5 kappaletta lehden kahdesta eri numerosta vuodelta 2022 (yhteensä 2 x 5 lehteä = 10 lehteä).
Ammatti- ja järjestömedialla tarkoitetaan sellaisia journalistisia medioita, joiden taustalla on järjestö tai muu yhteisö. Lehti voi olla ammatti-, järjestö-, harraste- tai erikoismedia. Se voi olla joko jäsenyyden kautta saatava tai erikseen tilattava tuote.
Vuoden asiakasmedia -sarjassa palkitaan aikakausmedia, joka palvelee julkaisijan asiakkaita juuri heille sopivissa kanavissa. Media vahvistaa asiakastyytyväisyyttä, lisää yrityksen tunnettuutta ja nostaa esiin yritykselle merkityksellisiä aiheita kiinnostavalla tavalla. Yrityksen liiketoiminnalliset tavoitteet ja lukijan palveleminen ovat erinomaisessa tasapainossa, ja media on lukijalleen tärkeä asiakasetu. Arvioinnissa huomioidaan julkaisun laatu, innovatiivisuus sekä journalistiset ansiot kaikissa lehden kanavissa. Mikäli lehti ilmestyy painettuna, tuomaristolle on toimitettava 5 kappaletta lehden kahdesta eri numerosta vuodelta 2022 (yhteensä 2 x 5 lehteä = 10 lehteä).
Vuoden aikakausmediatoimittaja kirjoittaa vetävästi, nostaa esiin lukijoille tärkeitä aiheita ja löytää tuttuihinkin aiheisiin kiinnostavia näkökulmia. Hän jäsentää sisällön perustellusti ja tekee journalistiset ratkaisunsa lukijaa palvellen. Toimittaja tekee työtään toimivassa vuorovaikutuksessa kollegoiden kanssa. Kilpailuehdotukseen on liitettävä toimittajan kaksi erilaista aikakausmediassa vuonna 2022 julkaistua tekstiä.Sarjaan voi ilmoittaa samasta mediasta enintään kolme eri toimittajaa. Ilmoittaja vastaa siitä, että lehti on tietoinen osallistumisesta.
Huomaathan, että tässä sarjassa palkitaan ensisijaisesti kirjoittavaa toimittajaa. Mikäli jutut halutaan arvioitavaksi kokonaisuutena (teksti, taitto, valokuvat, audio tai video), kannattaa ilmoittaa ne Vuoden juttu -sarjaan. Myös video- tai audiototeutuksille on oma sarjansa.
Sarjassa arvioidaan kuvaajan kykyä pysäyttää aikakausmedian lukija jutun äärelle ja tuoda kerrottuun tarinaan vielä jotain lisää. Osallistumiseen vaaditaan kuvat kolmesta aikakausmediajutusta vuodelta 2022. Kuvien enimmäismäärä on yhteensä 25 kappaletta.
Sarjaan voi osallistua yhdessä tai useammassa aikakausmediassa julkaistuilla kuvilla. Kuvien on oltava julkaistu Aikakausmedian jäsenten kustantamissa tai julkaisemissa aikakausmedioissa. Kuvaaja voi olla joko lehden vakituinen työntekijä tai freelancer.
Vuoden uudistaja on henkilö tai tiimi, joka on kilpailuvuonna tuonut jotain uutta ja raikasta edustamaansa aikakausmediaan. Uudistaja on auttanut mediaa saavuttamaan kaupallista menestystä, vienyt onnistuneesti läpi brändi- tai muun uudistuksen tai kehittänyt journalistisia tai liiketoiminnallisia prosesseja. Henkilö tai tiimi luo positiivista innostusta alalle ja on esimerkkinä uusille tekijöille.
Vuoden juttu on kokonaisuutena taidonnäyte ammattilaisten yhteistyöstä ja edustaa aikakausmediajournalismia parhaimmillaan. Teksti, kuvat, printin taitto ja mahdolliset digitaaliset elementit muodostavat jutusta enemmän kuin osiensa summan ja kokonaisuus palvelee lukijaa erinomaisesti. Vuoden juttu on eri tekijöiden suorituksia, synergiaa ja ongelmanratkaisukykyä parhaimmillaan. Media voi osallistua kahdella vuoden 2022 aikana julkaistulla jutulla. Ilmoittaja vastaa siitä, että lehti on tietoinen osallistumisesta.
Vuoden ulkoasu -sarjassa palkitaan aikakausmedian ilmettä kokonaisvaltaisesti kaikissa niissä kanavissa, joissa lehti ilmestyy. Onnistunut ulkoasu on tunnistettava kaikissa käytetyissä kanavissa, erottuu muista ja sopii juuri kyseiselle medialle. Taitto, typografia, väri- ja kuvamaailma ja muut visuaaliset valinnat tekevät aikakausmediasta miellyttävän käyttää. Mikäli lehti ilmestyy painettuna, tuomaristolle on toimitettava 5 kappaletta lehden kahdesta eri numerosta vuodelta 2022 (yhteensä 2 x 5 lehteä = 10 lehteä).
Sarjassa palkitaan video- tai audiototeutus, joka osaltaan nostaa aikakausmedian profiilia, täydentää oivallisesti yksittäistä juttua tai tuo jotain uutta lehden sisältöihin. Palkittava toteutus tuo lisäarvoa olemassa olevalle yleisölle tai tavoittaa kokonaan uutta. Sarjaan voi ilmoittaa konsepteja (kuten luovat tavat käyttää ääntä tai videota juttujen yhteydessä), yksittäisiä toteutuksia tai laajempia sarjoja (kuten podcastit tai videosarjat). Toteutukset voivat olla julkaistu millä tahansa lehden digitaalisella alustalla tai lehden somekanavalla.
Yhdeltä aikakausmedialta voi ilmoittaa korkeintaan kolme ehdokasta. Ilmoittaja vastaa siitä, että lehti on tietoinen kilpailuun osallistumisesta.
Vuoden aikakauslehtikannen valitsee suuri yleisö. Äänestys on käynnissä Editkilpailun sivustolla maaliskuun ajan. Esituomaristo valitsee äänestykseen 10 parasta kantta. Kriteerinä valinnassa on kannen visuaalisuus, kohderyhmää puhutteleva otsikointi ja kokonaisuuden houkuttelevuus. Lehti voi ilmoittaa kilpailuun mukaan yhden kannen vuodelta 2022. Ilmoittaja vastaa siitä, että lehti on tietoinen kilpailuun osallistumisesta.
Sarjassa palkitaan irtonumero, joka on ollut kaupallinen menestys. Voittajan valinnassa kiinnitetään huomiota myös kyseisen numeron kannen visuaalisuuteen, kohderyhmää puhuttelevaan otsikointiin ja kokonaisuuden houkuttelevuuteen. Lehden on oltava Lehtipisteen valikoimassa. Sarja toteutetaan yhteistyössä Lehtipisteen kanssa. Lehti voi ilmoittaa kilpailuun mukaan yhden numeron vuodelta 2022. Ilmoittaja vastaa siitä, että lehti on tietoinen kilpailuun osallistumisesta.
Erikois-Editillä palkitaan henkilö, yhteisö tai teko, joka on edistänyt sananvapautta, moniäänisyyttä tai demokratiaa suomalaisessa yhteiskunnassa. Palkitsemisen peruste voi olla myös tärkeiden aiheiden nostaminen julkiseen keskusteluun tai journalismin, median tai lukutaidon kehittäminen.
Ehdokkaaksi voi ilmoittaa tahon, joka on esimerkiksi:
Ehdokkaan ei tarvitse työskennellä aikakausmedia-alalla. Erikois-Editin saajaa voi ehdottaa kuka tahansa.
Aikakausmedian Mediamyyntiryhmä valitsee vuoden 2022 aikakausmediamainostajan. Sarjassa kiinnitetään erityistä huomiota mainospanostuksiin sekä aikakausmedioiden monipuoliseen hyödyntämiseen osana markkinoinnin kokonaisuutta.
Tähän sarjaan ei voi ilmoittautua.
Sarjassa palkitaan mainos tai mainossarja, jonka luova ratkaisu toimii visuaalisesti ja sisällöllisesti painetussa aikakauslehdessä. Toteutus pysäyttää lukijan ja kiteyttää mainostajan viestin muistettavalla tavalla. Mainos on julkaistu sille sopivissa aikakauslehdissä. Tähän sarjaan voi ilmoittaa myös erikoisratkaisun, joka hyödyntää aikakauslehden fyysisyyttä. Mikäli ilmoitat mukaan erikoisratkaisun, voit toimittaa tuomaristolle mainoksen myös painettuna (1–5 kpl). Toimitusohjeet löydät tämän sivun ylälaidasta.
Mainoksen tai mainossarjan on oltava ilmestynyt jossakin suomalaisessa aikakauslehdessä kilpailuvuoden aikana. Kilpailussa ovat mukana lisäksi kaikki Kuukauden aikkarimainos -kisan ehdokkaat.
Sarjassa palkitaan kampanja, joka on todistetusti onnistunut ja joka puhuttelee mainostajan kohderyhmää sille sopivalla tavalla ja sopivissa kanavissa. Kampanja voi olla suunnattu kuluttajille tai B2B-yleisölle. Kampanja voi hyödyntää yhtä tai useampaa aikakausmedian kanavaa, kuten printtiä, digiä, natiivimainontaa, videota, audiota, somea, tapahtumayhteistyötä tai vaikuttajamarkkinointia. Kampanjan ei tarvitse olla eksklusiivisesti aikakausmediassa toteutettu, mutta tuomaristo keskittyy arviossaan aikakausmediakanavien osuuteen.
Tärkeimmät palkitsemiskriteerit ovat kampanjan tulokset suhteessa mainostajan tavoitteisiin, oivaltavuus ja laadukas toteutus valituissa kanavissa. Onnistumisen mittarina voi käyttää esimerkiksi myynnillisiä tuloksia, mainosten huomioarvoa, kampanjalla tavoitetun yleisön määrää tai saavutettua muutosta brändimielikuvassa.
Mikäli kampanjaan liittyy fyysisiä materiaaleja, jotka haluat tuomariston arvioitavaksi, toimita ne Aikakausmediaan 31.1.2023 klo 16 mennessä (1–5 kpl).
Lisätiedot Editkilpailusta:Aikakausmedian markkinointipäällikkö Outi Itävuo.